FAQ

Vad kostar frakten/leveranstid?

Skenor och stavar skickas med fraktbolag som styckegods eftersom dom är över 120 cm. Kostnaden för privatperson inklusive hemleverans är 385 kr upp till 10 galleriskenor.  Små försändelser med tillbehör, max 1 kg skickas med Postnord som brev och kostar 69 kr. Du kan självklart hämta i vårt visningsrum i Stockholm på Surbrunnsgatan 48 efter avtal  på telefon 08 154872 för att slippa fraktkostnaden helt. Det kan förekomma Ortstillägg till vissa orter enligt fraktbolagens lista, öar, gruvorter och några mindre orter.  Just nu är dessa 236, 269 och 525 kr + 25% moms För företag och 260, 406 och 575 + 25% moms för DHL "Home Delivery" till privatperson. Detta syns ej vid beställningen utan vi meddelar detta separat INNAN vi skickar paketet för ditt godkännande. Aktuella orter  finns på DHL hemsida.

Skenor brukar ta 1-4 vardagar beroende på hur ofta DHL kör till din ort. Hemleverans till privat person med avisering tar alltid minst en dag extra.

Företag utan avisering brukar ta 1-2 dagar.

Brev tar 1-4 dagar beroende på var i landet din postadress är samt utdelningsfrekvens.

Hur räknar jag ut hur många skenor jag behöver?

Enklast är att mäta och rita upp dina väggar. Då ser du enkelt hur många skenor som går åt och var du behöver skarva. Spar skissen som mall när du sätter upp skenorna. Vill du ha hjälp att räkna ut hur mycket som går åt, mät väggarna och hör av dig, kan du dessutom mejla en ritning så är det ännu bättre! Vi hjälper dig gärna.

Gör ni prisförslag till privatpersoner, gallerier och företag?

Ja, självklart kan du få en offert, vi behöver dina vägg mått och ungefärligt antal tavlor du vill sätta upp samt vilka tavlor som eventuellt är över 65-70 cm bredd. Har du tyngre eller större tavlor behöver vi veta mer om detta. Vi har skenor som klarar tyngder upp till 100 kg/m rätt fäst i väggen.

Hur vet jag hur man gör när man montera skenan?

Det följer det med noggranna instruktioner med skenorna men du kan också kika på videon för respektive skena så får du en bra uppfattning hur enkelt det är. Vår mest sålda Klickskenana har tre stora fördelar. Det ena är väggfästet som du använder som MALL för att komma tätt intill taket och som gör att du slipper mäta när du vill ha den tätt mot taket. Du behöver heller inga extra beslag för att koppla ihop två skenor, då 2 Klickskenor delar väggfäste så ligger skenspåret i samma nivå och Du slipper hack när du drar  linorna i spåret! Tredje fördelen är att denna skena ligger så tätt mot taket som det är möjligt, de flesta andra skenor måste fästas en bit ner på väggen p.g.a skenans och väggfästets utformning. Detta ger en stor estetisk fördel när skenan ser ut som en taklist och Du slipper att skenan blir en dammfälla!

Behöver jag speciella anslutningar när man kopplar ihop skenor?

Nej, väggfästet fungerar som kopplingsbeslag så du slipper montera i extra beslag för att få ihop sknorna snyggt.

Behöver jag ha skenor på alla väggar i ett rum?

Nej, det är inte nödvändigt, men tänk på att skenan fungerar som en taklist rent visuellt. Det du bör överväga är att använda list utefter HELA väggen där Du vill hänga tavlor. Då märks skenan knappt. Så fort du bryter en  rak linje (skenan) under ett tak så ser man skenan. Hade du satt upp taklist i trä hade du aldrig funderat på att inte sätta på hela väggen, Galleriskenan fungerar på samma sätt visuellt. Montera gärna skenan utefter hela väggen eller till du har ett naturligt slut som lufttrumma eller annat stopp är vår rekomendation.

Kan jag kapa skenan till önskad storlek?

Ja, de flesta skenor är tillverkade i aluminium, du sågar till önskad längd med en  enkel bågfil. Undantaget är Galleriskena Museum + som är tillverkad i järn för att hålla upp till 100 kg/m. Självklart går den att såga men det är lite svårare. 

Kan man få skenorna kapade i önskade längder?

Nej, inte längre. Det är enklast och säkrast att kapa dom på plats när man är i rummet, det är lätt att man mäter fel på några få mm och då blir resultatet inte lika bra.

 Fungerar Galleriskena Klick till alla slags tavlor?

 Om du har väldigt tunga eller väldigt små lätta tavlor är linsystem inte ultimata. Till tunga tavlor eller speglar ca 20-25kg kg och uppåt bör du i stället använda Galleriskena Museum+ med fasta stavar och museikrok för säker hängning. Mycket lätta tavlor under A4 storlek eller mindre kanske utan glas har oftast inte tillräcklig tyngd för att hänga estetiskt lika bra på 2mm linor. Vill du ändå hänga upp mindre tavlor använd gärna vår unika 1 mm perlonlina som inte kräver lika mycket tyngd för att hänga även små tavlor estetiskt bra. Skensystem lämpar sig heller inte lika bra för "huller om buller" hängning. Det går, men tar tid och kräver tålamod! Enklast är i så fall att göra en mall på papper på golvet där du kan rita upp naturlig storlek och fäste på de tavlor Du vill ha upp. Du kan också se hur du kan placera tavlorna för att kunna utnyttja varje lina optimalt. Så vårt råd är att tänka och rita först, ta skissen och häng upp på väggen och häng tavlorna efter den så ser du också att du har linor och krokar så det räcker för just din hängning. Vid denna typ av hängning tappar Du del av flexibiliteten som finns med galleriskenor eftersom det nästan alltid innebär att man får kompromissa lite för att inte få alltför många linor på väggen.

Är det skillnad på hur tavlan hänger när man borrar/spikar upp dessa eller hänger på skenor?

Ja, när du hänger på vägg och takhängda skensystem hänger tavlorna FRÅN taket inte PÅ väggen. Detta gör att överdelen av tavlan ALDRIG kommer lika nära väggen som när du borrar/spikar upp den. Genom våra råd som medföljer skenorna går det att minimera detta men störs man av även en liten avvikelse bör du fortsätta borra/plugga upp dina tavlor. Fördelen med den lilla lutningen är att du får mindre reflexer i glasade tavlor, förr använde man korkar eller tändstickor högst upp bakom tavlan för att få bort glasreflexer!

Finns det trix att ta till för att tavlan skall hänga närmare väggen?

Ja, eftersom all hängning av tavlor innebär att överdelen av tavlan hänger ut  något från väggen när man hänger i lina så finns det några saker som är bra att tänka på: om du använder tavlans egen ståltråd att fästa bildkroken i kan det vara bra att göra ståltråden så den blir rakare, då åker överdelen av tavlan närmare in mot väggen. Grundregel är: ju högre fästpunkt du har för bildkroken på tavlan och ju rakare ståltråd desto närmare väggen i överkant!  Är tavlan lite bredare, uppåt 65-70 cm är det lättare att komma nära väggen genom att hänga på två linor med så hög fästpunkt för bildkrokarna som möjligt, om möjligt direkt i tavlans öglor istället för tavlans egen ståltråd. Bidkrok Auto Grip går i de flesta öglor eller D-ringar. Vill man sätta i egna D-ringar så säljer vi även dessa.

När skall man använda två Perlonlinor till en tavla?

När tavlans bredd är över ca 65-70 cm blir det estetiskt bättre att hänga med två linor och bildkrokar. Fäst gärna bildkrokarna direkt i tavlans öglor eller D-ringar så undviker du att Perlonlinorna glider mot mitten av tavlan. Är öglorna väldigt små eller sitter långt ner på tavlan kan man behöva sätt i två nya öglor eller D-ringar. Fråga oss gärna.

Hur många väggfästen följer med galleriskena Klick?

Det följer med 6 st väggfästen samt skruv/universalplugg till en 2 m Galleriskena Klick. Väggfästet fungerar som MALL när du sätter upp det och vill ha skenan så nära taket som möjligt. Väggfästet fungerar även som skarv mellan två skenor, då DELAR två skenor på ett fäste så du får skenorna i perfekt linje. Har du stenhårda nyare betongväggar kan du ta bort ETT väggfäste men har du gips eller putsväggar rekommenderar vi att du använder ALLA beslagen för att skenan skall klara angivna viktgränser. Har du lättbetong eller gips bör du också använda alla samt göra borrhålet något mindre och försiktigt knacka in pluggen mycket försiktigt innan montering av skenan.

Kan jag måla skenan?

Ja, Galleriskena Klick är grundmålad och övermålningsbar. Rengör skenan först så den är ren, damm och fettfri. Därefter kan du måla skenan med en akryl eller latexfärg. Tak & Museiskenan rekommenderar vi inte att den målas eftersom de är målade med blank färg vilket gör att ny färg inte fäster så bra när man drar stänger och linor utmed dessa skenor.

Kan jag montera skenan i vinkeln eller utanpå ett hörn?

Ja, Galleriskena Klick kan du montera i och utanpå hörn med hjälp av hörnskarven. Dessa hörnskarvar hittar du i vår webbshop och samma hörnbeslag fungerar både till inner och ytterhörn. Innerhörn fungerar UTAN beslag om skenorna möts i ytterkant, men blir ännu bättre MED hörnbeslag. Till ytterhörn rekommenderar vi hörnbeslag.

Behövs ändstycken till skenorna?

Nej, det är inte nödvändigt om skenan går från vägg till vägg, men kan underlätta när man använder Perlonlina med mutterfäste eftersom det finns utrymme i ändstycket att trä i lina med mutter  där. Annars behöver man lämna 4-5 mm mot vägg för att kunna placera muttern i skenspåret.

Kan skenan monteras mer diagonalt under en trappa?

Ja, skenan kan monteras med en lutning i tex en trappa om man använder ett speciellt  set med bildstopp i skenan för att hålla perlonlinan på plats. Finns i vår webbshop.

Vilket avstånd från taket är rätt för att installera skenan?

Beror på hur ojämnt tak du har! Om taket är normal plant, använd väggfästena till Klickskenan som mall, sätt överkanten mot taket och rita en prick i hålet så vet du var du skall borra. Kolla väggens och takets jämnhet genom att hålla t.e.x en skena eller en planka mot tak och vägg, då ser du hur jämnt det är .Om taket är MYCKET ojämnt: borra 2,5-5 cm cm under taket, gör en enkel egen mall i papp istället för väggfästet. När man monterar galleriskenor så följer man taket, annars ser det snett ut. Tänk på: kontrollera så din borrmaskin inte kommer åt taket och lämnar märken, du kan borra ca 10 grader snett för att undvika märken i taket. Som extra säkerhet kan du tejpa fast en bit  tjockare kartong på ovansidan av borrmaskinen så slipper du skador om du kommer för nära taket. 

Kan jag bara hänga tavlor i galleriskenan?

Du kan absolut hänga upp andra saker i våra upphängningssystem, speglar, din gitarr, julstjärnan eller andra föremål. Fråga oss gärna, vi brukar kunna hitta lösningar för de olika systemen. Använder du lina och en krok, så tänk på att inte överskrida maxvikten för lina och bildkrok.Det finns tex en Twister plastkrok och en metallkrok för Klickskenan om du vill hänga upp annat än tavlor.

Kan jag klippa av perlonlinan eller stålvajern?

I princip kan perlonlinan kapas men det är inget vi rekommenderar. Ett problem som kan uppstå är att perlonlinan blir ojämn vid kapningen och gör det svårt att trä kroken på linan. Det är bättre att rulla upp den överflödiga delen av linan och fästa den på baksidan av tavlan med t.ex. en liten bit maskeringstejp. På detta sätt har du alltid original linan kvar om du vill förändra hängningen. Stålvajern fnasar sig i änden och skall INTE kapas.

Vad skiljer stålvajer och perlonlina?

Stålvajern syns mycket mot en ljus vägg! Vajern är något tåligare mot slitage om man hänger om och nytt ofta. Den transparanta perlonlinan syns oftast minst.

Kan man hänga flera tavlor på samma vajer/lina!

Det korta svaret är ja, om du ser till att linans fäste kan bära tyngden. MEN man skall vara medveten om att det ofta inte fungerar lika bra estetiskt: När EN lina hänger i mitten av flera tavlor på rad är det bara den nedersta kanten på sista ramen som hänger mot väggen. För att stabilisera kan man placera två luckdämpare i silikon eller klippa två bitar av en möbeltass och sätta längst ner på baksidan av sista ramen. Hur bra tavlorna hänger beror framför allt på hur tavlan ser ut på baksidan. Du kan alltid prova dig fram! Det är en av fördelarna med att hänga tavlor på skena med linor, inga nya hål och fungerar det inte som man tänkt kan man göra om, se nedan.

Detta gör att tavlorna hänger instabilt och kan flytta sig på linan. Ett bättre sätt kan vara att använda två linor och 2 st bildkrokar per tavla. Exempel, till tre tavlor går det åt två linor och 6 stycken bildkrokar. På detta sätt hänger tavlorna stabilare på linorna. Tänk på att det är bra om tavlans ståltråd är rak och högt placerad för att komma nära väggen.

 Garantier?

 Artiteq har 10 års garanti på sina skenor och 2 års garanti på tillbehör vid normal användning och att man inte överskrider angivna vikter. Undantag är tex lampor. Alla våra paket är fullförsäkrade för transportskador för att snabbt skicka nya om något händer med paketet på vägen.