FAQ

Vad kostar frakten?

Skenor och stavar skickas med fraktbolag som styckegods eftersom dom är över 150 cm. Kostnaden för privatperson inklusive hemleverans är 295 kr upp till 10 galleriskenor.  Små försändelser med tillbehör, max 2kg skickas med Postnord som brev och kostar 65 kr. Du kan självklart hämta i vårt visningsrum i Stockholm på Surbrunnsgatan 48 efter avtal  på telefon 08 154872 för att slippa fraktkostnaden helt.

Hur räknar jag ut hur många skenor jag behöver?

Enklast är att mäta och rita upp dina väggar. Då ser du enkelt hur många skenor som går åt och var du behöver skarva. Spar skissen som mall när du sätter upp skenorna. Vill du ha hjälp att räkna ut hur mycket som går åt, mät väggarna och hör av dig, kan du dessutom mejla en ritning så är det ännu bättre! Vi hjälper dig gärna.

Gör ni prisförslag till privatpersoner, gallerier och företag?

Ja, självklart kan du få en offert, vi behöver dina vägg mått och ungefärligt antal tavlor du vill sätta upp samt vilka tavlor som eventuellt är över 65-70 cm bredd. Har du tyngre eller större tavlor behöver vi veta mer om detta. Vi har skenor som klarar tyngder upp till 100 kg/m rätt fäst i väggen.

Hur vet jag hur man gör när man montera skenan?

Det följer det med noggranna instruktioner med skenorna men du kan också kika på videon för respektive skena så får du en bra uppfattning hur enkelt det är. En av Klickskenans stora fördelar är väggfästet som du använder som mall för att komma så nära taket som möjligt och slipper mäta. Du behöver heller inga extra beslag för att koppla ihop två skenor, när 2 skenor delar väggfäste så ligger alltid skenspåret i samma nivå!

Behöver jag ha skenor på alla väggar i ett rum?

Nej, det är inte nödvändigt, men tänk på att skenan fungerar som en taklist rent visuellt. Det du bör tänka på är att använda list utefter HELA väggen. Då märks skenan knappt. Så fort du bryter en linje under ett tak så ser man skenan. Hade du satt upp taklist i trä hade du aldrig funderat på att inte sätta på hela väggen, Galleriskenan fungerar på samma sätt visuellt så utefter hela väggen eller till du har ett naturligt slut som luftspalt eller annat är något vi rekommenderar!

Kan jag kapa skenan till önskad storlek?

Ja, de flesta skenor är tillverkade i aluminium, du sågar till önskad längd med en  enkel bågfil. Undantaget är Galleriskena Museum + som är tillverkad i järn för att hålla upp till 100 kg/m. Självklart går den att såga men det är lite svårare. 

Kan man få skenorna kapade i önskade längder?

Nej, inte längre. Det är enklast och säkrast att kapa dom på plats när man är i rummet, det är lätt att man mäter fel på några få mm och då blir inte resultatet lika bra.

 Fungerar Galleriskena Klick till alla slags tavlor?

 Om du har väldigt tunga eller väldigt små lätta tavlor är linsystem inte ultimata. Till tunga tavlor eller speglar ca 20 kg och uppåt bör du i stället använda Galleriskena Museum+ med fasta stavar och museikrok för säker hängning. Mycket lätta tavlor under A4 storlek eller mindre kanske utan glas har oftast inte tillräcklig tyngd för att hänga estetiskt lika bra på linor, finns risk att tavlorna halkar snett på linan. Vill du ändå hänga upp mindre tavlor använd gärna 1 mm perlonlina som inte kräver lika mycket tyngd för att hänga snyggt. Skensystem lämpar sig heller inte så bra för "huller om buller" hängning. Det går, men tar tid och kräver tålamod! Enklast är i så fall att göra en mall på papper där du kan rita upp naturlig storlek hur du vill ha tavlorna för att kunna utnyttja varje lina optimalt. Du tapparen del av flexibiliteten som finns med galleriskenor.

Är det skillnad på hur tavlan hänger när man borrar/spikar upp dessa eller hänger på skenor?

Ja, när du hänger på vägg och takhängda skensystem hänger tavlorna FRÅN taket inte PÅ väggen. Detta gör att överdelen av tavlan aldrig kommer lika nära väggen som när du borrar/spikar upp den. Genom våra råd som medföljer skenorna går det att minimera detta men störs man av även en liten avvikelse bör du fortsätta borra/plugga upp dina tavlor. Fördelen med lutningen är att du får mindre reflexer i glasade tavlor!

Finns det trix att ta till för att tavlan skall hänga närmare väggen?

Ja, eftersom all hängning av tavlor innebär att överdelen av tavlan hänger ut från väggen när man hänger i lina så finns det några saker som är bra att tänka på: om du använder tavlans ståltråd att fästa bildkroken i kan det vara bra att dra åt ståltråden så den blir rakare, då reser du överdelen av tavlan närmare väggen. Eller att hänga på två linor med så hög fästpunkt för bildkrokarna som möjligt.

När skall man använda två Perlonlinor till en tavla?

När tavlans bredd är över ca 60-70 cm blir det estetiskt bättre att hänga med två linor och bildkrokar. Fäst gärna bildkrokarna direkt i tavlans öglor s eller D-ringar å undviker du att trådarna går in mot mitten av tavlan som det blir när du använder tavlans egen tråd för bildkrokarna. Är öglorna väldigt små eller sitter lång ner på tavlan kan man behöva sätt i två nya öglor eller D-ringar. Fråga oss gärna,

Hur många väggfästen följer med galleriskena Klick?

Det följer med 6 st väggfästen samt skruv/universalplugg till en 2 m galleriskena Klick. Väggfästet fungerar som mall när du sätter upp det och vill ha skenan så nära taket som möjligt. Väggfästet fungerar även som skarv mellan två skenor, då DELAR två skenor på ett fäste så du får skenorna i perfekt linje. Har du stenhårda nyare betongväggar kan du ta bort ETT väggfäste men har du gips eller putsväggar rekommenderar vi att du använder ALLA beslagen för att skenan skall klara angivna viktgränser. Har du lättbetong eller gips bör du också använda alla samt göra borrhålet något mindre och försiktigt slå in pluggen innan montering.

Kan jag måla skenan?

Ja, Galleriskena Klick är grundmålad och övermålningsbar. Rengör skenan först så den är ren, damm och fettfri. Därefter kan du måla skenan med en akryl eller latexfärg. Tak & Museiskenan rekommenderar vi inte att den målas eftersom de är målade med blank färg vilket gör att ny färg inte fäster så bra när man drar stänger och linor utmed dessa skenor.

Kan jag montera skenan i vinkeln eller utanpå ett hörn?

Ja, Galleriskena Klick kan du montera i och utanpå hörn med hjälp av hörnskarven om du vill. Dessa hörnskarvar hittar du i vår webbshop och samma hörnbeslag fungerar både till inner och ytterhörn. Innerhörn fungerar UTAN beslag om skenorna möts i ytterkant, men blir ännu bättre MED hörnbeslag. Till Ytterhörn rekommenderar vi hörnbeslag.

Behövs ändstycken till skenorna?

Nej, det är inte nödvändigt om skenan går från vägg till vägg, men kan underlätta när man använder Perlonlina med sexkantsfäste eftersom det finns utrymme i ändstycket att trä i lina med mutter  där. Annars behöver man lämna 4-5 mm för att kunna placera muttern i skenspåret.

Kan skenan monteras diagonalt?

Ja, skenan kan monteras med en lutning i tex en trappa om man använder ett speciellt bildstopp i skenan för att hålla perlonlinan på plats. Finns i vår webbshop.

Vilket avstånd från taket är rätt för att installera skenan?

Beror på hur ojämnt tak du har! Om taket är normal plant, använd väggfästena till Klickskenan som mall, sätt överkanten mot taket och rita en prick i hålet så vet du var du skall borra. Kolla väggens och takets jämnhet genom att hålla en skena mot tak och vägg, då ser du hur jämnt det är .Om taket är mycket ojämnt: borra 2,5-5 cm cm under taket, gör en enkel egen mall i papp istället för väggfästet. När man monterar galleriskenor så följer man taket, annars ser det snett ut. Tänk på: kontrollera så din borrmaskin inte kommer åt taket och lämnar märken, du kan borra ca 10 grader snett för att undvika märken i taket. Som extra säkerhet kan du tejpa fast en bit kartong på ovansidan av borrmaskinen så slipper du skador om du kommer för nära taket. 

Kan jag bara hänga tavlor i galleriskenan?

Du kan absolut hänga upp andra saker i våra upphängningssystem, speglar, din gitarr, julstjärnan eller andra föremål. Fråga oss gärna, vi brukar kunna hitta lösningar för de olika systemen. Använder du lina och en krok, så tänk på att inte överskrida maxvikten för lina och bildkrok.

Kan jag klippa av perlonlinan eller stålvajern?

I princip kan perlonlinan kapas men det är inget vi rekommenderar. Ett problem som kan uppstå är att perlonlinan blir ojämn vid kapningen och gör det svårt att trä kroken på linan. Det är bättre att rulla upp den överflödiga delen av linan och fästa den på baksidan av tavlan med t.ex. en liten bit maskeringstejp. På detta sätt har du alltid original linan kvar om du vill förändra hängningen. Stålvajern fnasar sig i änden och skall INTE kapas.

Vad skiljer stålvajer och perlonlina?

Stålvajern syns mycket mot en ljus vägg! Vajern är något tåligare mot slitage om man hänger om och nytt ofta. Den transparanta perlonlinan syns oftast minst.

Garantier?

Artiteq har 10 års garanti på sina skenor och 2 års garanti på tillbehör vid normal användning och att man inte överskrider angivna vikter. Undantag är tex lampor.