FAQ

Vad kostar frakten?

Skenor skickas med fraktbolag som styckegods eftersom dom är över 150 cm. Kostnaden för privatperson hem är 295 kr.  Små försändelser med tillbehör, max 2kg skickas med Postnord som brev och kostar 65 kr. Du kan självklart också hämta i vårt visningsrum efter avtal för att slippa fraktkostnaden helt.

Hur räknar jag ut hur många skenor jag behöver?

Enklast är att mäta och rita upp dina väggar. Då ser du enkelt hur många skenor som går åt och var du behöver skarva. Spar skissen som mall när du sätter upp skenorna. Vill du ha hjälp att räkna ut hur mycket som går åt, mät väggarna och hör av dig, kan du dessutom mejla en ritning så är det ännu bättre! Vi hjälper dig gärna.

Gör ni prisförslag till privatpersoner, gallerier och företag?

Ja, självklart kan du få en offert, vi behöver dina väggmått och ungefärligt antal tavlor du vill sätta upp samt vilka tavlor som eventuellt är över 55-65 cm bredd. Har du tyngre eller större tavlor behöver vi veta mer om detta.

Hur vet jag hur man gör när man montera skenan?

Det följer det med noggranna instruktioner med skenorna men du kan också kika på videon för respektive skena så får du en bra uppfattning hur enkelt det är. En av Klickskenans stora fördelar är väggfästet som du använder som mall för att komma så nära taket som möjligt och slipper mäta. Du behöver heller inga extra beslag för att koppla ihop två skenor, när 2 skenor delar väggfäste så ligger alltid skenspåret i samma nivå!

Behöver jag ha skenor på alla väggar i ett rum?

Nej, det behövs inte, men tänk på att skenan fungerar som en taklist rent visuellt. Det du bör tänka på är att använda list utefter HELA väggen. Då märks den inte, så fort du bryter en linje utefter ett rakt tak så ser man skenan. Hade du satt upp taklist i trä hade du aldrig funderat på att inte sätta på hela väggen, Galleriskenan fungerar på samma sätt visuellt.

Kan jag kapa skenan till önskad storlek?

Ja, du sågar till önskad längd med en enkel bågfil.

Kan man få skenorna kapade i önskade längder?

Nej, inte längre. Det är enklast och säkrast att kapa dom på plats när man är i rummet.

 Fungerar Galleriskena Klick till alla slags tavlor?

 Om du har väldigt tunga eller väldigt små lätta tavlor är linsystem inte ultimata. Till tunga tavlor eller speglar ca 20 kg bör du i stället använda Galleriskena Museum med fasta stavar och museikrok för säker hängning.Mycket lätta tavlor under A4 storlek eller mindre har oftast inte tillräcklig tyngd för att hänga bra på linor, finns risk att tavlorna halkar snett på linan. Vill du ändå hänga upp mindre tavlor använd gärna 1 mm perlontråd som inte kräver lika mycket tyngd för att hänga snyggt. Skensystem lämpar sig heller inte så bra för "huller om buller" hängning. Det går, men tar tid och kräver tålamod! Enklast är i så fall att göra en mall på där du kan rita upp i naturlig storlek hur du vill ha tavlorna för att kunna uttnyttja varje lina optimalt. Du tappar mycket av flexibiliteten som finns med galleriskenor.

Är det skillnad på hur tavlan hänger när man borrar/spikar upp dessa eller hänger på skenor?

Ja, när du hänger på vägg och takhängda skensystem hänger tavlorna FRÅN taket inte PÅ väggen. Detta gör att överdelen av tavlan aldrig kommer lika nära väggen som när du borrar/spikar upp den. Störs man av detta bör du fortsätta borra/plugga upp dina tavlor. Fördelen med lutningen är att du får mindre reflexer i glasade tavlor!

Finns det trix att ta till för att tavlan skall hänga närmare väggen?

Ja, det finns några saker som är bra att tänka på: om du använder tavlans ståltråd att fästa bildkroken i kan det vara bra att dra åt ståltråden så den blir rakare, då reser du överdelen av tavlan närmare väggen. Eller hänga på två linor med så hög fästpunkt för bildkroken som möjligt.

När skall man använda två perlontrådar till en tavla?

När tavlans bredd är över ca 55-65 cm blir det estetiskt bättre att hänga med två trådar och bildkrokar. Fäst gärna bildkrokarna direkt i tavlans öglor så undviker du att trådarna går in mot mitten av tavlan som det blir när du använder tavlans egen tråd för bildkrokarna.

Hur många väggfästen följer med galleriskena Klick?

Det följer med 6 st väggfästen samt skruv/universalplugg.Väggfästet fungerar som mall när du sätter upp det och vill ha skenan så nära taket som möjligt. Väggfästet fungerar även som skarv mellan två skenor, då DELAR två skenor på ett fäste så du får skenorna i perfekt linje. Har du stenhårda betongväggar kan du ta bort ETT väggfäste men har du gips eller putsväggar rekomenderar vi att du använder ALLA beslagen. Har du lättbetong bör du också använda alla samt göra borrhålet något mindre och försiktigt slå in pluggen innan montering.

Kan jag måla skenan?

Ja, Galleriskena Klick är grundmålad och övermålningsbar. Se bara till att den är ren, damm och fettfri. Därefter kan du måla skenan med en akryl eller latexfärg. Tak & Museiskenan rekomenderar vi inte att den målas eftersom de är målade med blank färg vilket gör att ny färg inte fäster så bra när man drar stänger och linor utmed dessa skenor.

Kan jag montera skenan i vinkeln eller utanpå ett hörn?

Ja, Galleriskena Klick kan du montera i och utanpå hörn med hjälp av hörnskarven om du vill. Dessa hörnskarvar hittar du i vår webshop och de fungerar båda i och utanpå hörn. För innerhörn fungerar det UTAN ,men blir ännu bättre MED hörnbeslag. Till Ytterhörn rekomenderar vi hörnbeslag.

Behövs ändstycken till skenorna?

Nej, det är inte nödvändigt om skenan går från vägg till vägg, men kan underlätta när man använder Perlontråd med sexkantsfäste eftersom det finns utrymme i ändstycket

Kan skenan monteras diagonalt?

Ja, skenan kan monteras med en lutning i tex en trappa om man använder ett speciellt bildstopp i skenan för att hålla perlontråden på plats. Finns i vår webshop.

Vilket avstånd från taket är rätt för att installera skenan?

Beror på hur ojämnt tak du har! Om taket är plant, använd väggfästena som mall, sätt överkanten mot taket och rita en prick i hålet så vet du var du skall borra. Om taket är mycket ojämnt: borra 2,5-5 cm cm under take, gör en enkel egen mall i papp istället för väggfästet. Tänk på: kontrollera först så att din borrmaskin inte kommer åt taket och lämnar märken, du kan borra något snett för att inte komma åt taket.Som extra säkerhet kan du tejpa fast en bit kartong på ovansidan av borrmaskinen så slipper du skador på taket om du kommer för nära.

Kan jag bara hänga tavlor i galleriskenan?

Du kan absolut hänga upp andra saker i våra upphängningssystem, speglar, din gitarr, julkransen eller andra föremål. Fråga oss gärna, vi brukar kunna hitta lösningar för de olika systemen. Kan du använda lina och en krok, så tänk bara på maxvikten så du inte överskrider den.

Kan jag klippa av perlonlinan eller stålvajern?

I princip kan perlonlinan kapas men det är inget vi rekomenderar. Ett problem som kan uppstå är att perlonlinan blir ojämn vid kapningen och gör det svårt att trä kroken på linan. Det är bättre att rulla upp den överflödiga delen av linan och fästa den på baksidan av tavlan med t.ex. en liten bit maskeringstejp. På detta sätt har du alltid orginallinan kvar om du vill förändra hängningen. Stålvajern fnasar sig i änden och skall INTE kapas.

Vad skiljer stålvajer och perlontråd?

Stålvajern syns mycket mot en ljus vägg! Vajern är något tåligare mot slitage om man hänger om och nytt ofta.